Fascia

Nog niet zo heel lang geleden is ontdekt hoe belangrijk fascia is in het lichaam. Niet alleen bij mensen, maar ook bij andere zoogdieren, zoals paarden. Door dissecties was het fenomeen fascia al wel bekend, maar men wist nog niet welke functies het had en van hoeveel belang het is. Intussen wordt steeds meer duidelijk dat in de behandeling van paarden, zeker ook de fascia moet worden meegenomen. Het bevindt zich immers overal in het lichaam en als het niet doet wat het moet doen, dan kan dat de prestaties en het welbevinden van het paard ernstig belemmeren.

Fascia is een vorm van vezelig bindweefsel en het ziet eruit als een doorzichtig vlies. Het heeft een web-achtige structuur, bestaat vooral uit water en is heel elastisch. Het feit dat het een elastisch weefsel is, maakt dat het die elasticiteit ook kan verliezen. Het paard wordt dan stijf en/of krijgt pijn op de plek waar de fascia verstrakt is.

Er zijn 3 soorten fascia:

  1. Onderhuids fascia, dat de huid verbindt met het lichaam.

  2. Diep fascia, dat zit om de spieren heen, rondom organen, botten en gewrichten.

  3. Verbindend fascia, dit zorgt ervoor dat organen op hun plaats blijven, in bijvoorbeeld de buikholte of de borstholte.

Door de fascia lopen zenuwen en bloedvaten, maar bijvoorbeeld onderhuids fascia kan ook vet en water opslaan. Diep fascia zorgt voor het feit dat organen en spieren langs elkaar kunnen bewegen, doordat het een laagje om elke spier of orgaan heeft gevormd.

Fascia vormt banen door het lichaam, omdat het letterlijk overal aanwezig is. Zo kan een primair probleem in de kaak, secundaire problemen geven ergens in het achterbeen.

Als je de oorsprong van een probleem vindt, is gebleken dat andere problemen elders in het lichaam zich ook oplossen. Super belangrijk dus om er een holistische visie op na te houden en naar het gehele paard te kijken, en niet alleen aan symptoombestrijding te doen.

Fascia losmaken kan met verschillende technieken, zoals accupressuur of craniosacraal therapie. Dit zijn zachte technieken, die inspelen op het vermogen van fascia om van ‘vast’ (gel-achtige structuur) weer in vloeibaar te veranderen door middel van druk (pressie).

Als de fascia eenmaal weer vloeibaar is en de diverse structuren in het lichaam weer vrij kunnen bewegen, is het van belang door correcte training dit ook zo te houden. Daarom bied ik een totaalpakket aan van taping, fascia release en training in de 4 dimensies. Als een paard niet goed in z’n vel zit en zich niet vrijelijk kan bewegen, kan hij in de training ook niet datgene geven wat wij van hem vragen. Door het paard in z’n geheel vrij en blij te houden, zal dit bijdragen aan betere prestaties onder het zadel en een fijnere band met de ruiter.