De juiste lichaamshouding voor een paard

De juiste lichaamshouding om ons als ruiter te kunnen dragen, ontstaat dus vanuit het in balans brengen van het paard. Als de verticale en de horizontale balans kloppen, kan het paard zijn hoofd en hals ontspannen en ontstaat de voorwaarts-neerwaartse tendens.

Voorwaarts-neerwaarts betekent: lengte in de hals met de neus voor de loodlijn en neerwaarts met hals en hoofd.

Het is belangrijk dat de neus voor de loodlijn gereden wordt. Loopt het paard te diep of wordt hij te rond met de neus richting de borst, dan zullen de voorbenen te ver onder het lichaam blijven en de achterbenen blijven te ver achter het lichaam. Het is voor het paard dan onmogelijk gewicht over te dragen naar de achterhand.

Het paard landt met de voorbenen daar waar de neus is. Hoe meer lengte in de hals, met behoud van de schoftlift, des te meer lengte in de pas naar voren. Het paard kan dan de achterbenen verder onder het lichaam plaatsen en de onderlijn sluiten.

Met een terugwerkende hand bestaat de kans dat het paard verkort in de hals en daardoor ook verkort in de passen. Verkorting van de pas naar voren betekent dat de achterbenen achter het lichaam blijven en de rug hol wordt.

Door de druk op de teugels komt het kaakgewricht in de problemen. De halswervels, met name de wervels onder in de hals, worden ineen gedrukt waardoor vervelende blessures kunnen ontstaan zoals hals-artrose. Door een holle rug neemt de kans op kissing spines toe.

De bedoeling is hoe verder het paard in de opleiding is hoe sterker het wordt. Er kan dan meer gewicht overgeheveld worden naar de achterhand. Het paard gaat zich dan verzamelen en meer opgericht lopen. De duur van dit proces wordt vaak enorm onderschat! Hiervoor heeft een paard veel kracht en een goede coördinatie nodig. Dit kost tijd, geduld en training die overeenkomt met de fysiologie en biomechanica van het individuele paard.

Een paard van 6 kan dus nog geen Z-proef lopen in oprichting en gedragenheid! De gemiddelde leeftijd van een sportpaard in Nederland is 8 jaar. Ouder worden ze gemiddeld niet. Wetende wat je nu weet, na het lezen van de informatie op deze pagina, hoop ik dat mensen andere keuzes gaan maken voor hun paarden. Net als ik nu doe na het verliezen van mijn geliefde paarden.