tapen websiteTaping bij paarden

Begin september heb ik zowel het examen Equine Kinesiology Taping (Holistic Animal Studies) als het examen Equi-Taping (Equi-Tape) gehaald. Zodoende kan ik nu de paarden ondersteunen met deze fijne methode, die intussen z’n waarde bewezen heeft.

Intapen komt uit de humane fysiotherapie en is inmiddels ook van toepassing bij paarden. Je kunt het ondersteunend gebruiken, bij paarden die flink in het werk staan en bijvoorbeeld last van spierpijn hebben. Maar ook bij acute medische situaties, zoals een dik been of andere blessures.

Hoe werkt het?

De tape wordt op de haren van het paard geplakt, die haren zitten weer vast aan de huid en in de huid bevinden zich allerlei sensorische receptoren (zenuw uiteinden), die gevoel/druk waarnemen en een signaal doorsturen naar de hersenen. De hersenen sturen dan weer een signaal naar de motorische receptoren, die zich in de spieren bevinden. Zo heeft de taping dus invloed op zowel gevoel als beweging.

Door de haren en de huid te ‘liften’ heeft de tape invloed op het weefsel daaronder. Zo vermindert bijvoorbeeld de druk op de bloedvaten. Daardoor wordt er invloed uitgeoefend op de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Dit vermindert ook weer de druk op de pijn-receptoren, zodat er een pijn verlichtende werking optreedt.

In welke situaties gebruik je taping?

Equine Taping is te gebruiken als ondersteuning bij de volgende klachten:

Spierblessures

de tape lift de huid op van het weefsel eronder. Dit vermindert de pijnprikkels en stimuleert de doorbloeding. De verbeterde doorbloeding helpt weer bij het afvoeren van vocht bij een zwelling en het bevordert de bloedtoevoer naar een geblesseerde spier.

Biomechanische (bewegings)problemen

de tape geeft ondersteuning en stabiliteit, zonder het paard te belemmeren in z’n bewegingen.

Houdings-problemen

de tape helpt bij het verbeteren van de proprioceptie* van het geblesseerde lichaamsdeel en helpt tevens bij het sterker maken van de spieren, die de correcte houding van het paard bevorderen.

Verkorten van hersteltijd en verbeteren van prestaties

omdat de tape doorbloeding bevordert, krijgt de spier meer zuurstof en wordt melkzuur sneller afgevoerd. Dit bevordert de prestatie van de spier. Ook de hersteltijd na inspanning zal hierdoor verkort worden, omdat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

*Proprioceptie is het vermogen om de stand en de beweging van lichaamsdelen in de ruimte te ervaren (dus bijvoorbeeld bij het paard: weten waar je benen zijn!)

Welke technieken zijn er?

Spier-ontspannende taping

Helpt spanning in de spier te verminderen.

Spier-ondersteunende taping

Bevordert herstel van overwerkte of juist teruggelopen bespiering.

Decompressie taping

Werkt drukverlagend op de huid, de fascia en de oppervlakkige bespiering.

Fascia release taping

De manier van tapen herpositioneert de fascia en verlaagt daarmee de spanning in de fascia.

Circulatie taping

Het bevordert de circulatie van bloed en lymfe, reduceert zwelling en vermindert de druk op pijn receptoren

Support taping

Het ondersteunt gewrichten, pezen en ligamenten, zonder de bewegingsvrijheid te beperken

https://www.youtube.com/watch?v=gcA0pn3Hhzc<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gcA0pn3Hhzc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>