De horizontale balans


De horizontale balans is de balans tussen de voorhand en de achterhand van het paard. We zeggen dat een paard horizontaal niet in balans is, als hij meer gewicht op de voorhand heeft dan goed voor hem is.

Van nature draagt het paard overigens 65% van zijn gewicht op de voorhand en 35% van zijn gewicht op de achterhand. Dit levert hem beslist geen problemen op, een paard kan onbelast (in een natuurlijke situatie) zo scheef door de bocht gaan als hij wil. De problemen ontstaan pas als wij erop gaan zitten en met het paard aan het werk gaan. Als wij dus niets doen aan de situatie, die ontstaat door ons gewicht in combinatie met de natuurlijke scheefheid van het paard, kan dit veel schade aanrichten en blessures opleveren.

Om zo min mogelijk schade aan te richten en het paard zo comfortabel mogelijk te trainen/ berijden, is het belangrijk om hem te leren gewicht over te hevelen naar de achterhand. Een paard wat horizontaal niet in balans is, valt als het ware voorover. Hij gaat snelle korte passen maken om zichzelf overeind te houden. Probeer zelf maar eens te rennen terwijl je je hoofd en bovenlichaam ver voorover laat hellen! Dit kan bij het paard zowel fysiek als mentaal problemen geven.

Hoe herken je een paard wat horizontaal niet in balans is?:

  • Het paard hangt met teveel gewicht in de hand.

  • Het paard duikt achter het bit.

  • Het paard krult zich teveel op in de hals.

  • Het paard loopt te laag zonder schoftlift.

  • Je hoort te veel geluid bij het landen van de voorbenen (stampen).

  • Het paard maakt korte snelle pasjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Horizontaal uit balans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horizontaal in balans

   

Foto's eigendom van Drs. Karin Leibbrandt, uit het boek "Je paard succesvol trainen"; Paardvriendelijk presteren met het moderne sportpaard.