De verticale balans

Bij de verticale balans spreken we van de links-/rechts-balans in het paardenlichaam, met name aangaande het gewicht dat op de schouders rust.

Een paard wat verticaal niet in balans is draagt wel 70 kilo meer gewicht op een van z’n voorbenen.

Een rechts gebogen paard heeft een voorkeur voor de buiging naar rechts. De spieren aan de rechterkant van zijn lijf zijn kort en strak en aan de linkerkant lang en slap. Je voelt dus ongelijke druk op de teugels! Het rechter achterbeen is buiten de massa van het paard en stuwt het gewicht naar het linker voorbeen.

Een paard wat verticaal niet in balans loopt, gebruikt zijn hoofd en hals om in evenwicht te blijven, zoals wij onze armen gebruiken als we uit ons evenwicht raken. Een paard dat verticaal niet in balans is, kan zijn hoofd en hals dus niet voorwaarts neerwaarts ontspannen! Je ziet dan ook vaak dat het paard zijn hoofd omhoog brengt als hij zijn balans verliest. Als wij de verticale balans herstellen en zorgen dat het gewicht goed verdeeld is over de voorbenen, kan het paard zijn hoofd en hals ontspannen. Deze heeft hij dan niet meer nodig om te compenseren voor het gebrek aan evenwicht. Het paard maakt dan een hoek van 90 graden met de grond en kan zijn rug ontspannen.

Naast de voorgenoemde klachten en blessures, kan het constant uit evenwicht raken ervoor zorgen dat het paard veel spanning opbouwt, zowel mentaal als lichamelijk. Het is best eng als je elke keer denkt dat je om gaat vallen!

  

         

Verticaal uit balans

 

Verticaal uit balans

 

Verticaal in balans

         

Foto's eigendom van Drs. Karin Leibbrandt, uit het boek "Je paard succesvol trainen"; Paardvriendelijk presteren met het moderne sportpaard.